4 dingen die op zijn minst zo belangrijk zijn als het “Citocijfer” om tot een goede schoolkeuze te komen.

Afbeelding

Wat is de score van uw kind, 545, 511 of 534 ? En hoeveel zegt dit nou eigenlijk over een goede schoolkeuze.

De afgelopen jaren merk ik in mijn praktijk als orthopedagoog dat dit cijfer vanalles oproept bij kinderen: het roept competitie en vergelijkingen op. “ik heb een hogere score dan jij”. Wordt een kind hier gelukkiger van en kom je van hieruit tot een meest passende schoolkeuze. Mijn ervaring is dat dit niet het geval is.

Op de site van Cito kun je lezen dat de Cito op een betrouwbare en onafhankelijke manier meet wat kinderen hebben geleerd in 8 jaar basisonderwijs. En dat deze uitslag gebruikt wordt als leidraad voor hun studieadvies in de vorm van een opleidingsnivo waar het kind het best zou passen. Het gaat dus over wat een kind onthouden heeft van de afgelopen 8 jaar.

Maar wat als je kind lager of hoger scoort dan verwacht. Is je kind dan ineens slimmer of dommer geworden ? Nee hij heeft meer of minder onthouden van de afgelopen 8 jaar dan ingeschat door de juf of meester. Of misschien was hij erg zenuwachtig of had hij net een goede dag en drukt he cijfer eerder zijn mate van faalangst uit dan zijn kunnen. Is dit een solide basis om een keuze te maken voor vervolgonderwijs ?

Cito zelf zegt dat dit niet het hele plaatje is maar dat er bijvoorbeeld ook gekeken moet worden naar doorzettingsvermogen, concentratie en naukeurigheid. Wat ik hierin mis is een interesse in het unieke van een kind. Een kind zien zoals hij van nature is.

Op basis van mijn ervaring met kinderen in groep 8 denk ik dat er 4 dingen zijn die op zijn minst zo belangrijk zijn om te weten van je kind om tot een gepaste studiekeuze te komen:

  1. Talenten van je kind
  2. Motivatie
  3. Manier van leren: intelligentiestrategieën
  4. Wensen van het kind; beeld van de toekomst

Wat wordt er bedoelt met bovenstaande punten:

1. Talenten van je kind

Weet je waar de talenten van je kind liggen ? waar is hij van nature goed in. Wat gaat hem makkelijk af en waar kan hij uren mee bezig zijn zonder het besef van tijd ? Wat zijn de dingen die hem energie opleveren als hij deze doet ? Waar wordt je kind blij van ? Zicht op de talenten van je kind geeft richting aan een goede keuze.

2. Motivatie

Heb je een idee waar zijn moter van gaat lopen, waar zijn vuurtje van gaat branden, waar zijn passie zit ? Is je kind lastig te motiveren en moet je hem steeds aanduwen als hij huiswerk heeft ? Hoe kom je er achter waar zijn innerlijke motivatie zit. Het knopje waar hij uit zichzelf aan de slag gaat. Ieder kind heeft zo’n knopje. Het is de kunst om dit te vinden. Een passende school is een belangrijk onderdeel bij het vinden en aanzetten van dit knopje.

3.Manier van leren: intelligentiestrategieën

Op welke manier leert je kind. Op de basisschool wordt er vaak klassikaal les gegeven. Dit past niet elk kind. De ene is een denker, de ander is een doener. Het ene kind heeft de vrijheid nodig om zelf uit te zoeken hoe iets werkt de ander heeft duidelijke stap voor stap instructie nodig. Geen enkele strategie is beter dan een andere. Het is wel van belang om te weten hoe je kind leert. Een school die les geeft die bij de manier van leren van je kind past (bij zijn intelligentiestrategieën) maakt dat een kind zich op zijn plek voelt en maximaal zal presteren. Of anders gezegd op zo’n school komt er uit wat er in je kind zit.

4. Wensen van het kind; beeld van de toekomst

Wat wil je kind zelf ? Kun je je als ouder losmaken van je eigen ideeën over je kind. Alles wat je hem gunt en naar zijn wensen en verlangens luisteren voor de toekomst en deze samen vertalen naar een schoolkeuze. Veel ouders weten zelf hoeveel frustratie het hen opgeleverd heeft om de keuze van hun ouders te moeten vervullen. Toch zie ik nog veel situaties waarin het kind het verdient dat er meer naar zijn eigen wensen geluisterd wordt.

Als laatste is het belangrijk om te weten hoe het op dit moment aan toe gaat in het bedrijfsleven. Een vaststaand feit is dat er op dit moment voor 98% gewerkt wordt met tijdelijke contracten. Mensen worden ingehuurd op hun talenten voor een bepaalde tijd dat deze talenten nodig zijn.  Wil je dat je kind straks klaar is voor de huidige maatschappij dan is het van groot belang dat hij weet waar zijn talenten liggen en dat hij deze ontwikkeld heeft.

Wat heb je nodig om een goed beeld van je kind te krijgen en een goede keuze te maken voor een passende middelbare school

De vraag is wilt u dat uw kind zich straks aanpast aan het schoolsysteem of dat hij naar een school gaat die hem van nature past ? de keuze is aan u.

Mocht het beantwoorden van de 4 bovenstaande punten lastig zijn dan kan het kidscompas uitkomst bieden om meer zicht te krijgen op wie je kind van nature is, waar zijn talenten liggen, zijn innerlijke motivatie en manier van leren.

Heeft u vragen neem gerust contact met me op. Ik denk graag met u mee.

Drs. Nelly ter Voert

Orthopedagoog

Advertentie

5 Reacties op “4 dingen die op zijn minst zo belangrijk zijn als het “Citocijfer” om tot een goede schoolkeuze te komen.

  1. Prachtig verwoord Nelly en zo waar!!

  2. helaas zijn er heel veel scholen die veel van dat enen cijfertje laten afhangen wat uit die cito’s komt.

  3. Je kiest zelf – echter de leraar moet het advies wél ondersteunen. Die moet nl de aanmelding doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s