Moet een kind met autisme zich wel thuis voelen in China?

Afbeelding

Eerst kwam ADHD, nu lopen er meer autisten rond dan ‘normale mensen’. De VN ging zo ver woensdag 2 april te benoemen tot Wereld Autisme Dag. “Maar we moeten in Nederland niet doorslaan in de behandeling van mensen met een autismespectrumstoornis”.  “Laten we starten met het kijken naar hun sterke kanten.”

Autisme is als een reis naar China. Stel, u wordt morgen op het vliegtuig gezet en belandt op een druk kruispunt in China. U heeft geen idee waar te kijken. U verstaat de taal niet, heeft geen reisgids bij de hand, bent overdonderd door de geluiden en indrukken. De autist is altijd op dat drukke kruispunt in China, maar vindt vroeg of laat zijn weg – net als u. Het gaat om niet veel meer dan een gemiddeld andere manier van informatieverwerking in de hersenen. Hierdoor kunnen problemen met communicatie, sociale interactie en verbeelding ontstaan.

Gebruik de sterke kanten In de behandeling van (tekenen van) autisme slaan we door in Nederland. Vaak willen we de autist perse aanleren hoe het leven in China is en hoe het hoort. We kunnen ook voor een veilige leefomgeving zorgen, gebruikmakend van de sterke kanten van de autist, zoals exacte uitvoering, accuratesse, systematisch denken, eerlijkheid en puurheid. Recent onderzoek (Universiteit Leiden) pleit om meer te kijken naar de mogelijkheden en talenten van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) en minder naar de beperkingen. Onderzoekster Annelies Spek: “Er zijn legio mogelijkheden programma’s die de talenten van mensen met autisme al in de kindertijd in kaart brengen. Programma’s die bijdragen aan het verkrijgen van zelfinzicht waar ‘de autist’ een leven lang profijt van kan hebben.”

Talent in kaart brengen Het in kaart brengen van talent, en daarmee zelfkennis, is niet ingewikkeld. De molen van een medische diagnoses, behandelplannen en begeleiding wordt een stuk eenvoudiger als wij ons richten op de talenten van het kind en gaan zoeken naar een omgeving waar dat talent tot wasdom kan komen. Al een kleine aanpassing in de manier waarop mensen met (kenmerken van) autisme worden aangesproken, geeft vaak al een wereld van verschil. Een kind aanspreken op zijn talenten betekent dat je zijn innerlijk vuurtje aanwakkert, zodat het zich gezien voelt in zijn talenten. Juist dat zijn de uitgangspunten van een KidsCompas: het in kaart brengen van de talenten van een kind. Initiatiefneemster Nelly ter Voert: “Talent is wat je bent. Het is de basis van wat je kunt betekenen. Talent is dat waarmee je waardering oogst, reacties uitlokt, emoties oproept, verbazing wekt of anderen laat groeien. Dit geldt voor ieder mens en zeker voor mensen met een diagnose of kenmerken binnen het autismespectrum.” Meer informatie vindt u op de website van Kidscompas. 
 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s