Studiekeuze: een keuze om steeds meer te worden wie je bent!

compaswegkeuzez_bewerkt-1

Kiezen voor een passend profiel en een goede studie is voor veel jongeren en hun ouders lastig. Door de aankomende veranderingen in de studiefinanciering, de hoge werkloosheid en een veranderende vraag van de arbeidsmarkt moeten leerlingen en ouders beter onderzoeken welke keuze de beste is. Naast onzekerheid brengt dit ook kansen met zich mee, juiste keuzes laten de jongere steeds meer worden wie hij of zij is.

In deze blog krijg je zicht op de huidige situatie en geven we een aantal tips om het kiezen gemakkelijker te maken.

 De laatste tijd komen er bij KidsCompas-coaches steeds meer vragen over profiel en studiekeuze. Mijn dochter moet een profiel kiezen en heeft nog geen enkel idee wat ze wil. Heeft mijn zoon het juiste beeld bij de opleiding die hij graag wil gaan doen en past dit wel bij wie hij is? Mijn dochter heeft ideeën over haar studiekeuze waar wij als ouders niet achter staan omdat we denken dat ze er geen betaalde baan in zal vinden, hoe pakken we dit aan?

Ouders willen hun kind graag goed begeleiden in alle studiekeuzes die moeten worden gemaakt. Daarbij nemen zij de berichtgeving over de hoge jeugdwerkloosheid (begin dit jaar 16,3%) natuurlijk mee. Ook het bericht dat 45% van de huidige 1e jaars in het HBO een studie volgt waarvoor de verwachtingen ongunstig zijn maakt ouders en jongeren ongerust. Het nieuwe studiefinancieringsstelsel dat in 2015 zeer waarschijnlijk voor nieuwe studenten ingaat, geeft een financiële druk om “goed” te kiezen. In dit licht is het logisch dat ouders steeds vaker om hulp vragen bij deze keuzes.

Wij vinden het belangrijk om naast alle informatie en cijfers over werkgelegenheid, ook oog te hebben voor een andere kant. Wij geloven dat onze jongeren bepalend zijn voor de ontwikkeling van onze wereld/samenleving. Ze zijn het meest duurzame kapitaal wat we hebben en daarom is het belangrijk om dit kapitaal goed tot ontwikkeling te laten komen. In onze visie doe je dit door te zorgen dat jongeren hun talenten, hun natuurlijke gaven, kunnen ontwikkelen. Dit past ook bij de vraag van het bedrijfsleven, zij zijn op zoek naar gedreven specialisten die hun talenten creatief in weten te zetten en met anderen kunnen samenwerken.

Het is dus van belang om bij profiel- en studiekeuze te weten óf te ontdekken wie je kind (van nature) is, waar de innerlijke motivatie zit en wat zijn of haar natuurlijke manier van leren is. Door talenten en krachten te leren kennen, deze in te zetten en verder te ontwikkelen komt je kind tot een optimale ontwikkeling en prestatie. Dít, samen met de waardering hiervoor en het kunnen leveren van een positieve bijdrage aan onze samenleving maakt hen bovenal tot gelukkigere mensen.

5 tips om je kind te helpen bij profiel en studiekeuze:

  1. Om een duidelijk beeld te krijgen maak je gebruik van het KidsCompas of het JongerenCompas. Deze geeft zicht op de aangeboren talenten en innerlijke motivatie van het kind en laat zien op welke manier hij het makkelijkst leert; moet hij zelf dingen uitzoeken, is het iemand die in de praktijk leert, of leert door doen of die een eigen manier van leren wil ontwikkelen in samenwerking met anderen.
  2. Ga met je kind in gesprek! Ga op zoek naar waar je kind echt blij van wordt, nu, maar ook toen hij 6-8 was. Ga op zoek naar zijn sterke kanten, de kracht van het kind. Het liefst zijn aangeboren kracht.
  3. Ga op zoek naar zijn innerlijke motivatie. Waar loopt hij warm voor. Wil het veel geld verdienen, iets voor anderen betekenen, reizen, een gezin! Luister naar wat je kind hierover te vertellen heeft zonder oordeel. Stel hem nieuwsgierige vragen, ook wanneer de motivatie van je kind anders is dan die van jezelf.
  4. Zie de keuze van een profiel of studie niet als levensbepalend. Het gaat om de keuze die hem een stap verder brengt. Er blijven nog veel mogelijkheden open. In deze tijd is levenslang leren het motto en zijn er nog vele wegen open. Vraag je bij elke keuze af wat je kind nú nodig heeft om nog meer tot zijn recht te komen en meer te worden wie hij (van nature) is.
  5. Kijk niet alleen naar de studierichting maar ook naar de soort school waar je kind terecht komt. Past de manier van onderwijs geven, de grootte van de school , de stad waar de opleiding gevestigd is en de groep medeleerlingen bij je kind. Dit zijn vragen die je samen kunt beantwoorden.

Drs. Sandra van ter Meij bereikbaar via info@sandravantermeij.nl of www.sandravantermeij.nl

Drs. Nelly ter Voert bereikbaar via n.tervoert@kidscompas.nl of http://www.kidscompas.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s